Kooktips met Olie – Alle Oliën uitgelegd

Er zijn ontzettend veel soorten en types olie te vinden in de supermarkt. Laat staan zodra je oriental winkel binnenloopt! Maar met zo veel keus is het moeilijk om te weten welke je precies nodig hebt! Extra vierge olijfolie of kun je prima af met de goedkope AH variant? En hoe zit het met zonnebloem-, kokos- of arachideolie? Ik heb even alles voor je op een rij gezet:

Olijfolie

Olijfolie is de luxere variant van oliën die je veel in de Nederlandse keuken terugvindt. Het belangrijkste verschil in olijfolie is extra vierge of puur. Extra vierge olie wordt na de eerste persing gebotteld en heeft meer smaak en zuren dan pure olijfolie, wat vaak een mengsel is van extra vierge met lichtere olies.

olijfolien

Extra vierge vs. puur
De extra vierge variant is het lekkerst over salades of om een gerecht mee af te maken. Het is de meest smaakvolle van alle oliën, maar wel te variëren naar ieders smaak. Gebruik het vooral om direct mee te eten (zoals brood dippen of over de salade. Anders is het gewoon doodzonde!

Extra vierge olie is vrij duur. Ook heeft het een laag rookpunt (160 graden), waardoor je eten minder lekker wordt. In een vinaigrette is het echter heerlijk, of sprenkel een paar druppels over je gegrilde groenten of een mooi geroosterd stuk vlees.

De pure vorm van olijfolie is wel meer geschikt om te koken. Het rookpunt ligt iets hoger, maar er zijn goedkopere alternatieven om mee te koken, die net zo goed zijn!

Zonnebloemolie

Zonnebloem olie is vrijwel geschikt voor alle gerechten die je bakt. Met een rookpunt van 232 graden is het een echte allespitter. Zonnebloemolie is daarnaast neutraal van smaak, dus het past eigenlijk overal bij, van een stuk zalm tot een heerlijk wokgerecht.

Arachideolie (pindaolie)

Over wokgerechten gesproken: Arachideolie is hier heel geschikt voor! Het is vergelijkbaar met zonnebloem, ook een hoog rookpunt, maar met een licht notige smaak. Je kunt er goed mee frituren, maar ook zeker goed wokken, de typerende smaak past zeker goed bij Aziatische gerechten! Kan echter wel een beetje spetteren.

arachideolie

Kokosolie

Kokosolie is weer wat specialer in gebruik. Het rookpunt ligt bijna gelijk aan die van extra vierge olijfolie, dus het is niet heel geschikt om mee te bakken. Vooral gerechten die garen op lagere temperatuur zijn er wel voor geschikt. Wat maakt kokosolie dan toch uniek? De smaak! Kokos geeft een sterke (kokos)smaak af, haha. Niet bij iedereen geliefd, maar als je er van houdt, dan is hij heerlijk in gerechten!

Rijstolie

rijstolie

Niet heel erg bekend in de Nederlandse keuken, maar rijstolie wordt veel in professionele keukens gebruikt omdat ze vrij goedkoop zijn. Allemaal hebben ze ook een hoog rookpunt en neutrale smaak waardoor frituren en wokken heel goed gaat. De welbekende Wokolie van de Albert Heijn (met toegevoegde kruiden) bestaat uit Rijstolie, en geeft een heerlijke flair aan je gerecht!

Avocado-olie

Avocado olie is – net als de avocado zelf – snel opkomendals populaire olie. De smaak vind ik zelf niet bepaald lekker, omdat het wat stug smaakt, maar als je er van houdt is het perfect om mee te koken of te garneren! Op salades heel lekker, maar met het hoogste rookpunt van alle oliën is bakken op hoog vuur prima te doen

Enige nadeel? De prijs. Avocado olie is duur, en mocht je de smaak niet zo bevallen of niets uitmaken, kies dan voor een goedkopere variant!

Sesamolie (geroosterd)

sesamolie

In de Aziatische keuken is sesamolie bijna gemeengoed. Het wordt niet bepaald als bakolie gebruikt, maar voor om gerechten of sauzen op smaak te brengen. Het is een vrij unieke olie met een goed te herkennen smaak. Persoonlijk hou ik er van, omdat ik veel sauzen gebruik die erop gebaseerd zijn. Een potje is redelijk geprijsd, maar vooral omdat je het meer als garnering gebruikt.

Notenolie

Dit is de luxe variant van Arachideolie. Notenolie is bijvoorbeeld gemaakt van walnoot, pistache of amandel. De smaak is bijzonder sterk & heerlijk notig. Voor bakker niet geschikt, aangezien het rookpunt laag ligt. Vooral bij Aziatische of Zuid-amerikaanse gerechten komt noten-olie als garnering heel goed tot zijn recht!

Lijst van oliën uitbreiden?

Ik hoop dat je iets aan deze lijst hebt gehad. Het kan goed zijn dat je er een mist of een toevoeging hebt. We proberen onze blogs altijd uit te breiden, dus help gerust mee!

Heb je een olie die toegevoegd moet worden? Laat het ons weten via de mail, we vullen de lijst snel aan!

Tags: