Eieren! 6 smakelijke recepten met eieren

Een van mijn meest favoriete ingrediënt voor zowat alles is ei. Ze staan steevast op mijn lijst van recepten. Met een heerlijke smaak, hoge waardes goede stoffen en perfect voor een eiwitrijk dieet, zijn ze perfect voor veel recepten. Daarnaast zijn ze uitstekende toevoegingen aan gerechten waarin je wilt minderen met vlees!

Daarom even een blog met een lijst van 6x recepten met eieren!

De voordelen van ei

Recepten met eieren zijn niet voor niets een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen en voegen veel toe aan een gezonde lifestyle. Even de voordelen op een rij:

  • Eieren zitten vol met eiwitten, mineralen en gezonde vetten.
  • De grote hoeveelheid eiwitten en vetten in eieren zorgen voor een verzadigd gevoel voor lange tijd!
  • Eieren bevatten weinig koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.

Tips voor het bereiden van eieren

  1. Om te testen of je eieren nog goed zijn, kun je ze in een bak of glas water leggen. Blijven de eieren drijven? Dan zijn ze over datum of zelfs rot. Het is beter om je eieren zo snel mogelijk weg te gooien!
  2. Gebruik zo min mogelijk oliën met verzadigde vetzuren, zoals zonnebloemolie, bij het bakken van een eitje. Dit gaat de gezonde toevoegingen van eieren weer tegen. Gebruik bijvoorbeeld gezondere oliën zoals olijfolie.
  3. Bewaar eieren in de koelkast. In principe blijven ze zowel binnen als buiten de koelkast houdbaar, maar in de koelkast drogen de eieren minder snel uit. Daarnaast heb je minder snel kans op salmonellabesmetting. Laat de eieren altijd in de doos zitten, zo blijven ze langer goed.

6 smakelijke recepten met ei

chinees-ei-met-tomaat

1. Gebakken ei met lente of bosui en tomaat

Dit is een van meest makkelijke recepten & wordt veelvuldig gemaakt in China. Meestal als lunch voor arbeiders, omdat het ontzettend goed vult én goed smaakt!

  • 2 eieren
  • 1 tomaat
  • 2 a 3 bosui stelen
  • Italiaanse kruiden
  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de olijfolie in een koekenpan.
  2. Kluts het ei en bak in de olijfolie.
  3. Was de tomaat en snijd in dunne reepjes. Doe de tomaten bij het gestolde ei.
  4. Snijd de bosui in dunne reepjes en gooi ze op het allerlaatste moment erbij als het vuur al uitstaat. Laat even sudderen.
  5. Breng op smaak met Italiaanse kruiden.
  6. Serveer het ei in een kom, net zoals ze in China doen!

2. Gevulde eitjes

Gevulde eieren zijn bijna een traditie in Nederland geworden. Heerlijk met de op mayonaise gebaseerde vulling. Zelf maken is helemaal niet zo lastig, bekijk het recept hieronder:

  • 6 eieren
  • 1 avocado
  • 4 plakjes katenspek
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el mayonaise
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze:

  1. Kook de eieren tot ze hard zijn. Laat ze goed schrikken in koud water.
  2. Pel de eieren en snijd de doormidden.
  3. Doe het eigeel in een kom met de avocado, de mayonaise, het citroensap en de cayennepeper.
  4. Meng de ingrediënten goed door elkaar tot een glad mengsel.
  5. Snijd de katenspek in kleine stukjes en roer erdoorheen.
  6. Vul een spuitzak met het eimengsel en vul hier de eieren mee.
  7. Garneer eventueel met wat cayennepeper en bieslook.

3. Roerei Cacio e pepe

Eieren rucola

Een heerlijk roereitje, daar kom ik altijd mijn bed wel voor uit ‘s ochtends! Roerei is een goed begin van je dag en ook heerlijk gezond. Deze mix met rucola is geen uitzondering. Bekijk hieronder hoe je dit in een mum van tijd op tafel zet:

  • 1 handje rucola
  • 1 tomaat
  • 2 eieren
  • 100 gram Grano Padano kaas
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de olijfolie in een koekenpan.
  2. Voeg 1 heel ei en 1 geklutst ei toe en roer door elkaar tot beide eieren gestold zijn.
  3. Rasp de Grano Padano, doe deze erbij en roer door elkaar.
  4. Snijd de tomaat in blokjes en doe met de rucola en peper in een schaal. Besprenkel met wat olijfolie.
  5. Serveer het ei met de tomatensalade.

4. Roerbakei met broccoli en zalm

Japanse roerei broccoli zalm

Een recept dat je ook prima als avondeten of diner kunt nuttigen! Door roerei te mixen met groenten en iets van vis of vlees, heb je een uitstekende mix die de schijf van 5 niet misstaat. Bonuspunt is dat het ook enorm voedzaam is binnen een eiwitrijk dieet thuishoort!

  • 2 eieren
  • 150 gram broccoli
  • 75 gram zalm
  • ½ rode ui
  • 2 plakken 30+ kaas
  • 1 handje amandelen
  • 3 plakjes brie
  • 1 el kokosolie
  • knoflookpoeder
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Kook de broccoli eerst even kort.
  2. Snijd de ui in ringen.
  3. Hak de amandelen in stukjes.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan.
  5. Wok de ui, broccoli en amandelen op middelhoog vuur.
  6. Voeg de kaas, zalm en eieren toe.
  7. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoederZ

5. Omelet met koriander

thais-koriander-omelet

Koriander, niet ieders lievelingskruiden. Bijzonder is dat genetisch bepaald is of je deze kruiden naar zeep vindt smaken/ruiken óf dat je er van houdt. Ben jij (net als ik) een van de gelukkige die er van houdt? Dan heb je geluk, want het is een extreem goede smaakmaker, zeker met een omelet! Bekijk hier hoe je snel een omelet met koriander tevoorschijn tovert:

  • 3 eieren
  • 2 takjes koriander
  • 1 plak 30+ kaas
  • 1 plak ham
  • ½ avocado
  • 1 el kokosolie
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Klop de eieren los met een klein beetje zout en de koriander.
  2. Verwarm de koekenpan goed voor
  3. Schakel de temperatuur iets terug
  4. Doe de kokosolie of olijfolie in de pan en laat deze smelten.
  5. Voeg de eieren toe
  6. Spatel de eieren met een houten lepel of met spatel licht door
  7. Bak deze net zo lang door totdat de onderkant begint los te laten
  8. Keer deze en laat deze nog eventjes bakken op de andere kant voor een goed gare omelet
  9. Leg je omelet op een bord en strooi al je ingrediënten op je omelet. Voeg zout, peper en cayennepeper naar smaak toe en wat druppels limoensap voor de frisheid.

6. Frittatas met salsa

fritatta con salsa

Fritatta’s zijn heerlijke – en simpele – eenpansgerechtjes gebaseerd op ei. Ze zijn enorm eenvoudig, maar nog steeds ontzettend lekker, mede door de luchtige textuur! Hier even op een rij hoe je deze smakelijke fritatta’s produceert:

  • 1 ei
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • ½ el zure room
  • 65 gram ricotta
  • 15 ml melk
  • 40 gram spinazie
  • 2 el salsa
  • ½ el peterselie
  • ¼ tl komijn

Bereidingswijze:

  1. Vet een muffinvorm in met een beetje olie.
  2. Laat de spinazie ontdooien.
  3. Doe de ricotta, spinazie, zure room en parmezaanse kaas in een kom en meng goed door.
  4. Meng in een andere kom het ei, de melk, peper, komijn en peterselie en klop goed door elkaar.
  5. Doe het eimengsel bij de ricotta en meng nog eens goed.
  6. Vul nu drie muffinvormpjes met het mengsel. Heb je hier geen bakplaat voor? Gebruik dan papieren vormpjes.
  7. Doe de vorm voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  8. Laat goed afkoelen alvorens de frittatas eruit te halen.
  9. Serveer met de salsa

Eiergerechten aandragen?

Ik hoop dat je aan de slag kan met deze eiergerechten en recepten! Heb je zelf nog een smakelijk eiergerecht dat we móéten delen? Laat het ons weten!