Gezond recept voor zwangere vrouw

Even iets anders: hoe zit het met tasty recepten voor zwangere vrouwen? Ik kreeg laatst een vraag over, aangezien het blijkt dat veel recepten ingrediënten bevatten die zwangere vrouwen beter niet kunnen nemen.

Weet je niet zeker wat de aanbevelingen zijn om wel of niet te nuttigen tijdens de zwangerschap? Bekijk dan de aanbevelingen van het voedingscentrum.

Wat mag je eten tijdens je zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om extra goed op je voeding te letten. Wat is nou precies wel en niet verstandig om te eten als je zwanger bent? Tegenwoordig kan er in bijna ieder recept wel iets zitten dat slecht voor je kan zijn. Zomaar een gerecht van internet plukken gaat dus even niet zo makkelijk. Daarom hebben wij een en gezond en tasty visgerecht samengesteld met ingrediënten die geen kwaad kunnen voor wanneer je in verwachting bent van een kleine. Daarbij geven wij je ook een aantal standaard bereiding tips mee.

Kooktips wanneer je zwanger bent

De volgende tips zijn verstandig om op te letten:

 • Als je zwanger bent raden we je af om rauwe producten te eten.
 • Vermijd het eten van eieren en rauwe melkproducten
 • Spoel je groente altijd zo goed mogelijk af met water.

Vermijd rauwe vleeswaren zoals ossenworst, filet americain. In deze producten kan je namelijk het toxoplasmose bacterie binnen krijgen door een parasieten. Het lichaam van een niet zwanger persoon kan hier over het algemeen goed tegen. Een vrouw die zwanger is echter kwetsbaarder, laat staan haar baby. Bij het bereiden van vlees of vis wordt dus altijd geadviseerd om dit goed te doorbakken om alle bacteriën en parasieten te doden.

Ook kunnen ongewassen groentes het toxoplasmose bacterie bevatten. Dit komt bijvoorbeeld doordat de groente bloot worden gesteld aan mest. Verse groenten kunnen vanaf het land vaak snel de supermarkt binnen komen en de bacterie nog met zich meedragen. Goed schoonwassen voor bereiding is dus aangeraden.

Maar goed, er zijn nog genoeg zaken om wel te eten. Vis zit vol met Omega 3 en andere voedingsstoffen, die ook de ontwikkeling van de baby stimuleren. Daarom een lekker gerecht met Pangasiusfilet.

Gemarineerde Pangasiusfilet met hutspotje

pangasiusfilet hutspotEen heerlijke pangasiusfilet combineert goed met een lekkere hutspot, perfect voor in de koude winterdagen! De hutspot biedt een stevige bodem, zodat je voldoende energie binnen krijgt en de vis zorgt voor een frisse smaak en voor de additionele vitamines. Heerlijk genieten!

Voor het visgerecht zijn de volgende ingrediënten nodig

 • stukken pangasius
 • handje basilicum
 • theelepel rozemarijn
 • 6 zwarte olijven
 • 2 wortels
 • 1/2 Prei
 • 1 teentje knoflook
 • Scheutje olijfolie

Bereidingswijze gerecht

 1. Stap 1: Zorg eerst dat de prei, wortel en basilicum goed gewassen zijn.
 2. Stap 2: Snijd de prei en wortel in grove stukken.
 3. Stap 3: Kook de prei en wortel in een kokende pan water voor circa 10 min.
 4. Stap 4: Mix de basilicum, knoflook en rozemarijn. Marineer vervolgens de pangasius filet met deze kruidenmix.
 5. Stap 5: Verhit een pan met olijfolie en bak de gemarineerde pangasius filets, totdat deze ruim doorbakken zijn.
 6. Stap 6: Giet de gaargekookte wortel en prei af. Prak deze groente tot een hutspotje.
 7. Stap 7: Wanneer uw pangasius filet goed doorbakken zijn is uw gerecht klaar om te bedienen.

Andere suggesties die passen bij dit menu?

Niet zo’n fan van pangasius filet? Dit gerecht inclusief marinade kan ook geserveerd worden met andere witvissoorten zoals kabeljauw of koolvis.

Dit menu kan daarbij nog met diverse andere groenten geserveerd worden die gezond voor je zijn als je zwanger bent. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, rode biet, witte kool of paprika en komkommer. Daarbij kun je het gerecht ook serveren met gekookte of gebakken aardappels.

Veel succes met dit gerecht & de zwangerschap!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mamalove.